Geschiedenis

Als sinds mensenheugenis wordt er getatoeëerd. Vroeger werd er als verwerking van een rouwproces as in zelfgemaakte wonden gewreven, zodat de koolstofdeeltjes achterbleven. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er al 12.000 jaar voor Christus deze methode werd toegepast. Later werd er met behulp van een naald of scherp voorwerp, zoals een doorn gaatjes in de huid geprikt en een onoplosbaar pigment in de huid gewreven, dit gebeurde ongeveer 8.000 jaar voor Christus. Op de foto rechts zie je oude tattoo kammen, die werden in de huid 'geslagen' waarna de pigment in de gaatjes gewreven werd.


De oudste tot dusver gevonden tatoeages, komen van een 5300 jaar geleden overleden man. Het lijk van deze man werd in de Alpen gevonden, in een gletsjer. Deze 45 jarige man had meer dan 50 verschillende tatoeages. Door de uitzonderlijke kou bleven het lichaam en de tatoeages van deze man bewaard.
Ook op de huid van 4000 jaar oude Egyptische mummies zijn ruwe tatoeëringen gevonden. Ook in het oude Japan en Griekenland werden mannen getatoeërd als teken van moed en adel, later werd tattoo's gebruikt om misdadigers en slaven te identificeren.

Tattoeëren werd zeer veel toegepast in Polynesië, Micronesië, India, Burma en Japan. In juli 1769 schreef kapitein James Cook na zijn eerste reis naar Polynesië over mensen die hun lichaam beschilderden. Zij noemde deze methode 'tattow'.

Het Engelse woord 'tattoo' is afkomstig van het Tahitiaanse woord 'tatu' dat merken betekent. Na de zeereizen van kapitein Cook werd ook het tatoeëren onder zeelieden populair. Het werd een bewijs van avonturen in verre landen en van wat ze allemall hadden meegemaakt.
Ook hadden de zeelieden aparte symbolen om belangerijke gebeurtenissen vast te leggen. Zo kreeg je een zwaluw op je borst als je 5.000 mijl had afgelegd. Na 10.000 kreeg je er een tweede bij op de andere borst. Als je de evenaar had gepasseerd kreeg je een Neptunes op je been, en voor de veiligheid kreeg je ook een varken op de ene voet en een haan op de andere, een soort talisman tegen verdrinking. Een draak was het bewijs dat je de datum grens had overschreden, en als je in Hawaii was geweest (of dit wilde laten geloven) had je een hoelameisje op je arm dat kon dansen.

Tot 1880 werden de tattoo's met de hand opgebracht. Samuel F. O'Reilly ontwikkelde in dat jaar de eerste electrische tatoeeërmachine waarmee een groot aantal steken per minuut kon worden gemaakt. Zijn neef Tom Riley in Engeland verbeterde en patenteerde deze machine.

De eerste vermelde tattoo artiest in Amerika was Martin Hildebrandt, hij 'claimde' dat hij de eerste tattoo studio had, geopend in 1846. En dat hij duizende soldaten en zeelieden had getatoeeërd tijdens de burgeroorlog.

Eerste electrische tatoeër machine
Samuel O'Reilly

Zeker in en rond die tijd waren vele mensen helemaal getatoeëerd om vervolgens rond te reizen als bezienswaardigheid en op te treden in een circus, dit fenomeen duurde tot rond 1920, toen raakte deze rage in vervalling.

Een uitzondering was de opvallende verschijning van de Engelse majoor Horace Ridler, beter bekend als de Great Omi. Ridler, van welgestelde komaf, vocht in de eerste wereldoorlog en werd eervol ontslagen. Hij zwierf een aantal jaren rond en realiseerde zich dat de enige manier om op een aantrekkelijke wijze aan geld te komen, optreden is een circus was.
Doordat hij geen enkele ervaring had moest hij iets anders verzinnen. Hij had al enkele tatoeages, en haalde George Burchett, de beroemde Londense tatoeëerder, over om zijn hele lichaam met zebra achtige strepen te tatoeeren incl. zijn hoofd. Eerst wilde Burchett hier niets van weten maar uiteindelijk werd Ridler getatoeerd. 3 sessies per week, meer dan een jaar lang. Toen hij klaar was veilde hij z'n tanden in een punt en doorboorden zijn neus met een slagtand, rekte zijn oorlellen uit en noemde zich Omi.
Zijn vrouw bleef aan zijn zijde en reisde met hem mee door Europa en later trokken ze naar Amerika waar hij een van de best betaalde circus artiesten was. Tijdens de tweede Wereldoorlog ging hij terug naar Engeland. Hij wilde weer in het leger dienen, maar werd geweigerd, vervolgens heeft hij gedurende de oorlog vele malen opgetreden voor de manschappen en goede doelen. Hij stierf uiteindelijk in 1969, op 77-jarige leeftijd.