Inkt

wat iedereen zich altijd afvraagt is hoe het kan dat die inkt van een tatoeage niet verdwijnt maar gewoon op de huid blijft zitten. Eigenlijk is het gewoon zo dat de inkt niet óp je huid zit maar ín je huid. Daarvoor moet de inkt wel diep genoeg zitten want anders zou hij eraf slijten.

Op het rechterplaatje zie je hoe huid er uitziet, sterk uitvergroot. De buitenste laag is de opperhuid. Deze laag slijt voortdurend, die wordt gebruikt en valt uiteindelijk van je lichaam. Dat geeft niet, want onder de opperhuid zit nóg een huidlaag; de lederhuid. Die lederhuid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan.

De nieuwe huidcellen reizen van de lederhuid in 4 weken naar boven, om uiteindelijk in de opperhuid weer door slijtage van je lichaam te vallen. En zo wordt je huid voortdurend vernieuwd en blijft de inkt gewoon zitten zonder te slijten.
Als je met een pen op je arm tekent, verdwijnt de tekening na een tijdje. Dat komt omdat de inkt samen met de dode huidellen van je lichaam valt. En daar komen dan nieuwe cellen (zonder inkt) voor in de plaats.

Tattoo machine, naalden altijd steriel verpakt.

Als je wilt dat een plaatje voor altijd op je huid blijft zitten, moet je er dus voor zorgen dat de inkt níet uit je huid verdwijnt. De naald van de tatoeëer-machine brengt de inkt helemaal in de lederhuid. En daar gebeurt het volgende:
De huid schrikt van de tatoeage-inkt omdat het een onbekende stof is. De huid wil het lichaam tegen die vreemde stof beschermen en kapselt de inkt daarom in. Op die manier kan het geen schade aanrichten. En dat is nou net de truc:
De huid wordt gewoon ververst, de cellen vallen van je lichaam af. Maar die ingekapselde inkt blijft voor altijd en eeuwig in de lederhuid zitten.

Het inkapselen is dus eigenlijk een beschermingstruc van je lichaam, maar wordt door tatoeëerders slim gebruikt om de inkt voor altijd op z'n plaats te houden.